Just Rendering…
Tips om efficiënt om te gaan met wachttijden

Renderen, een raar stukje dagbesteding wat iedere editor, colorist en animator wel kent. Het is een moment van stilstand in het drukke bestaan van de freelancer. Een moment om na te denken over je leven, hoe weinig je eigenlijk hebt geslapen, of hoeveel meer er nog moet gebeuren voordat de dag om is. Maar maken we wel optimaal gebruik van dit stilte moment? Of staren wij ons renderbalkje apathisch vooruit totdat deze voltooid is?

Natuurlijk kunnen we wachten, lunchen, slapen, een boek lezen, tutorials kijken of ons geld uitgeven. Op het internet zijn (opvallend genoeg!) een hoop blogs te vinden met tips die je helpen deze slopende momenten door te komen. We hebben onze CPU en RAM al geoptimaliseerd en overige applicaties even uitgezet om het optimale uit onze renderbak te halen. Toch blijven we een beetje in de buurt hangen om alles in de gaten te houden.

Watch folders bestaan al een tijdje en zijn handig als je veel renders wilt verdelen over meerdere computers. Maar er zijn meer manieren om efficiënt met je tijd om te gaan tijdens een rendertask. Mijn favoriet is de BG Renderer welke via een sms aan je doorgeeft wanneer de opdracht klaar is en je dus terug moet komen van een middag shoppen. Wil je onderweg nog je render kunnen checken? Dan kun je ook dat zowel via je mail of dropbox opzetten.

Het verschilt natuurlijk per software hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Ik werk veel met DaVinci Resolve, welke bijna realtime mijn renders voor me maakt. Maar nu media encoder ook gekoppeld is aan After Effects (de koning van de lange wachttijden) kun je tegenwoordig ook door blijven werken aan je project. En dat is voorlopig nog wel efficiënter dan je geld uitgeven voordat je het hebt verdiend…